+36309493700 batka22@t-online.hu

nyiroködéma hazánkban nem ritka probléma, de a kellemetlen tünetek szerencsére valamelyest csökkenthetők akár otthon is a speciális nyirokmasszázs géppel.

nyiroködéma egy nyirokrendszert érintő megbetegedés. Sajnos nem ritkán előforduló problémáról van szó, ugyanis a lakosság 0,5-1,5 %-t érinti. Kialakulásának oka, hogy a nyirokrendszer (nyirokerek, nyirokcsomók) valamilyen okból kifolyólag elégtelenné válik arra, hogy a nyirokfolyadékot a szövetekből a szívbe továbbítsa. Ennek következtében a folyadék felhalmozódik a szövetekben, és megjelenik a vizenyő vagy ödéma.

nyiroködéma lehet elsődleges és másodlagos. Előbbinek veleszületett okai vannak, vagyis már születéskor elégtelen a nyirokrendszer működése. A másodlagos nyiroködéma akkor alakul ki, ha a nyirokrendszer valami miatt megsérül és nem képes a feladatát ellátni. Ez leggyakrabban műtét következtében fordul elő, például visszérműtét, baleset, térdműtét során is történhet sérülés. A nyiroködéma megjelenése ugyancsak gyakori daganat eltávolítása, besugárzása után, valamint mellműtét után a karban. A hasat érintő műtétet követően kialakulhat az alsó végtagokban és a nemi szervek tájékán is. Fontos, hogy az ödéma nemcsak a végtagokon jelenhet meg, hanem a test bármely részén, például az arcon, mellkason és a nemi szervek területén is. Sajnos kockázati tényező a visszerek megbetegedése, azaz a vénás keringési elégtelenség következtében is kialakulhat nyiroködéma.

nyiroködéma jellemző tünetei:

– az érintett végtag megvastagodása;
– az ujjak tövében, a csuklónál és a bokánál úgynevezett csecsemőráncok kialakulása;
– a kéz, a boka és a lábfejek cipószerű megdagadása;
– az ujjak megvastagodása az érintett végtagon;
– kagyló alakban hajlott köröm;
– szemölcsös, durva tapintatú bőr kialakulása;
– fájdalmas bőrfeszülés;
– az ödémás terület megtartja az ujjbenyomatot;
– a végtagok hajlítása, mozgatása nehézkessé válik;
– kialakuló és visszatérő orbánc;
– nyirokfolyás, seb kialakulása.

Amennyiben Ön is a fenti tünetekkel küzd, keressen minket bizalommal és csökkentse a nyiroködéma okozta kellemetlenséget és duzzanatot otthonában nyirokmasszázs géppel!