+36309493700 batka22@t-online.hu

Ha balesetet szenvedett vagy műtéten esett át, jó, ha tudja, hogyan előzheti meg a szekunder nyiroködémát és milyen lehetőségek vannak a kezelésére!

Míg az ember egészséges, el sem tudja képzelni, milyen lelki megrázkódtatást jelent egy komolyabb műtétet vagy akár balesetet követő felépülés. Bár ilyenkor a testi-lelki gyógyulásnak kell kapnia a főszerepet, sajnos a lehetséges következményekkel is számolni kell, ilyen lehet például a szekunder nyiroködéma, ami nem visszafordítható folyamat lévén különösen nagy figyelmet érdemel.

A szekunder, vagy más néven szerzett nyiroködéma abban az esetben alakulhat ki, ha a nyirokrendszert valamilyen károsodás éri, ez ugyanis azt jelenti, hogy az nem képes többé ellátni a feladatát. A kiváltó ok lehet szövetroncsolással járó baleset, ezen kívül valamilyen műtéti beavatkozás, ez leggyakrabban érműtét, rosszindulatú daganat eltávolítása, ágyéki műtét vagy mastectomia, azaz emlőeltávolítás.

Fontos tehát, hogy valamennyi érintett tisztában legyen vele, hogyan csökkentheti a nyiroködéma kialakulásának esélyét. Ezek többsége egyszerű életmód tanács, jelentőségük mégis felbecsülhetetlen mindazoknak, akik hajlandóak egy kis változtatásra cserébe azért, hogy elkerülhetnek egy élethosszig tartó, alattomos betegséget. Nézzünk néhány konkrét tanácsot, ami a megelőzést szolgálja:

  • Az egészséges testsúly megőrzése a legfontosabb. Nincs ödémára ajánlott étrend, de figyelmet érdemel a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel, ezen felül kerülni kell az alkoholfogyasztást és a dohányzást.
  • Szintén lényeges a rendszeres mozgás, ugyanakkor kerülni kell a túlerőltetéssel járó sportokat. Kifejezetten ajánlott az úszás, illetve jó választás minden mozgásforma, amit a szabadban, friss levegőn lehet végezni.
  • Kerülni kell mindent, ami magas hőhatással jár, így például a szaunázást, valamint a szoláriumhasználatot. Meleg vízben ajánlott betartani a 15-20 perces fürdési időt, utána pedig vissza kell hűteni a testet.

A már kialakult betegséggel mindenképp szakorvoshoz kell fordulni, viszont nem feltétlenül kell kezelésre járni. Hogyan lehetséges ez? Ma már vannak nyirokmasszírozó készülékek otthoni használatra tervezve, ami azt jelenti, hogy a szakorvossal egyeztetett beállítások mellett a kanapé kényelmében lehet kezelni a tüneteket.

Ha szeretne egy hatékony, ugyanakkor könnyen kezelhető, kompakt nyirokmasszírozó készüléket otthonra, ismerkedjen meg a Lympha Press termékcsaládjával és forduljon hozzánk bizalommal!