+36309493700 batka22@t-online.hu

A nyiroködéma sajnos gyakori, sokakat érintő probléma. Szerencsére általában jól kezelhető gondról van szó, ám mindenképp érdemes vele szakemberhez fordulni.

A nyiroködéma, más néven limfödéma  a nyirok keringési zavara következtében a szövetek között felszaporodó folyadékgyülem, amely ödéma formájában jelentkezik, méghozzá általában a végtagokon. De vajon ez mitől alakulhat ki, mi okozhat ilyen zavart a nyirokrendszerben? Nézzük!

Elsődleges nyiroködéma 

Ez más néven primer, vagyis veleszületett adottság, nem más betegség okozza. Ebben az esetben már születéskor nem megfelelő a nyirokkeringés, amit vagy nyirokér fejlődési rendellenesség vagy az alulfejlett nyirokrendszer okoz. Sokszor más fejlődési rendellenességekkel is társul.

Másodlagos nyiroködéma

Szekunder limfödémáról akkor beszélünk, ha a nyirokrendszer valamilyen más betegség vagy esemény következményeként sérül és ezért alakul ki az ödéma. Az ok lehet: traumás sérülés, törés, égés, plasztikai műtét, krónikus vénás elégtelenség, visszeresség, trombózis, de gyakran alakul ki daganatos betegség miatt szükséges műtét után is, ha nyirokcsomók is eltávolításra kerülnek.

A nyiroködéma tünetei 

A legjellemzőbb tünet a lábak duzzanata. Az érintett területen a bőr narancsbőrszerűvé válik. A primer limfödéma tünetei általában serdülőkorban jelentkeznek először, méghozzá oly módon, hogy a lábak estére bedagadnak. Ilyenkor még a duzzanat reggelre elmúlik, de idővel egyre kevésbé tud regenerálódni és fokozatosan egyre nagyobb lesz.

Fontos tudni, hogy a limfödémának – ha nem kezelik – súlyos következményei lehetnek. Ahogy romlik a szöveti keringés, az oxigén-ellátottság, a tünetek egyre súlyosabbá válnak és növekszik a trombózis kialakulásának esélye is. A kezeléssel viszont elősegíthetjük a felgyülemlett nyirokfolyadék távozását. Gyakran szükséges az életmódváltás, több mozgás, gyógytornász által segített torna, de sokat segít a nyirokmasszázs készülék használata is. 

Amennyiben Ön is hasonló gondokkal küzd, forduljon hozzánk bizalommal otthoni használatra javasolt nyirokmasszázs készülékért! Munkatársaink szívesen segítenek Önnek a megadott elérhetőségeinken.